ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

03.12.2008.Поводом обележавања Европског дана заштите података повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да је унапређење заштите података о личности један од главних изазова за Републику Србију у 2012. години.

„Усаглашавање нашег правног поретка са европским стандардима заштите података о личности и озбиљан рад на примени ових стандарда у пракси су двострука обавеза државе. Важно је да што пре надокнадимо оно што је пропуштено. На то нас упућују како формалне обавезе, тако, што је још важније, потреба  унапређења заштите приватности грађана односно у што је могуће већој мери смањења ризика од злоупотребе њихових личних података.У време кад је и у СЕ и у ЕУ актуелно успостављање нових, кавалитетнијих и оштријих стандарда заштите података о личности, крајње је време да ми код нас обезбедимо примену бар оних старих.“

Дан заштите података други пут је организован у Србији.

Европски дан заштите података обележава се широм Европе у циљу унапређења свести јавности о значају права на заштиту података и подизања стандарда заштите приватности и података о личности, заједно га обележавају Европска комисија и Савет Европе. Ове године навршава се 31 година од када су државе чланице Савета Европе потписале први међународни споразум о заштити података о личности – Конвенцију о заштити појединаца у вези са аутоматском обрадом података о личности, познату и као Конвенција 108.

Поред повереника Родољуба Шабића, скуп су отворили и Саша Јанковић, Заштитник грађана и гђа Антје Ротемунд, шефица мисије Канцеларије Савета Европе у Београду.

Током радног дела скупа, повереник г-дин Шабић представио је случајеве из праксе Повереника који су обележили 2011. годину и указао на растуће изазове заштите података о личности и приватности у Републици Србији.

Скуп су организовали Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Партнери за демократске промене Србија, уз подршку Фонда за отворено друштво, Србија.Организацију скупа подржали су и Развојни програм Уједињених Нација Србија (UNDP) и Програм за подршку медијима у Србији (IREX-USAID).

За додатне информације о овом догађају можете се обратити организацији Партнери за демократске промене Србија, на телефоне  +381 11 3231 551,   3231 552, или на office@partners-serbia.org, www.partners-serbia.org .

За информације о раду Повереника за информације од јавног јавног значаја и заштиту података о личности посетите страницу www.poverenik.rs.