ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

dan-prava-javnosti-da-zna-10-godinaДанас је у Београду у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Tранспарентности Србија, ОЕБС, UNDP,  Коалиције за слободу приступа информацијама, УНС-а и НУНС-а уз учешће великог броја представника медија, НВО, органа власти, као и чланова дипломатског кора, одржан скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, 28. септембар. Скупу су се обратили: њ.е. Поле Тиде, в.д. шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, њ.е. Јург Штаудеман, в.д. сталног представника UNDP у Србији и повереник Родољуб Шабић. Са посебним презентацијaма скупу су се обратили и господин Андреас Бок из организације „N-Ost", господин Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, госпођа Станојла Мандић, заменица повереника.

Поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, повереник Родољуб Шабић је изјавио:

"И ове, као и шест претходних година у Србији обележавамо Међународни дан права јавности да зна. Овај пут на посебан начин јер је реч о јубилеју -  десетој годишњици од како се овај дан обелажава уопште. То је прилика да подсетим на то да у примени Закона о слободном приступу информацијама има евидентних резултата, али да нам то не даје за право да будемо задовољни. Стање у области слободе приступа информацијама се мења недовољно брзо. Услед тога пропуштамо прилику да остваримо неопходне резултате у даљој демократизацији, рационализацији апарата власти, успостављању квалитетнијих односа у медијској сфери, и, то посебно наглашавам  у борби против злоупотреба, криминала и корупције.

Управо зато, на овај дан, који преко стотину земаља у свету обележава на сличан начин, има смисла одати признање напорима и резултатима оних органа власти који квалитетно унапређују своје односе са јавношћу."

И ове године је добитнике признања изабрала Комисија за избор кандидата за доделу признања за допринос афирмисању права на слободан приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду, чији су чланови представници Коалиције за слободу приступа информацијама, новинарских удружења и академске јавности. Признања је уручио повереник Родољуб Шабић.

Комисија је одлучила да ове године не додели признање у свим до сад уобичајеним категоријама и није их доделила у категорији републичких органа и у категорији правосуђа.

Посебну награду и статуету за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама и транспарентност у раду, у категорији свих органа јавне власти, додељено је Народној скупштини Републике Србије. Повереник је уручио награду господину Небојши Стефановићу, председнику Скупштине.

Награда за допринос афирмисању права на приступ информацијама додељена  је и Покрајинском секретаријату за финансије, Граду Пожаревцу и Општини Нова Варош. Награде су примили покрајински секретар господин Зоран Радоман, градоначелник Града Пожаревца, господин Миомир Илић и председник Општине Нова Варош, господин Димитрије Пауновић

У категорији органа који су конкурисали за награду «Најбољи информатор о раду државних органа», признање је додељено Привредној комори Србије. Награду је примио председник Привредне коморе Србије, господин Милош Бугарин.