ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

coraxДанас је у Београду у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Mисије OEBS у Србији, УНС-а и НУНС-а, Коалиције за слободу приступа информацијама уз учешће великог броја представника медија, НВО, органа власти, као и чланова дипломатског кора, одржан скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, 28. септембар. Скупу су се обратили: њ.е. Питер Буркхард, шеф Мисије OEBS у Србији, Ан Коч регионална директорка за Европу и Азију Међународне транспарентности, Саша Јанковић заштитник грађана и Родољуб Шабић повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

На скупу је представљена публикација Слободан приступ информацијама – "Ставови и мишљења повереника", коју је презентовала Станојла Мандић, заменица повереника.

Поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, повереник Родољуб Шабић је изјавио:

"И ове, као и седам претходних година у Србији обележавамо Међународни дан права јавности да зна. То је прилика да подсетим на то да у примени Закона о слободном приступу информацијама има евидентних резултата, али да нам то не даје за право да будемо задовољни. Стање у области слободе приступа информацијама се мења недовољно брзо. Услед тога пропуштамо прилику да остваримо неопходне резултате у даљој демократизацији, рационализацији апарата власти, успостављању квалитетнијих односа у медијској сфери, и, што је посебно важно, у борби против корупције, криминала и злоупотреба.

Због тога је Комисија за доделу признања одлучила да ове године не додели главно признање - Посебну награду и статуету за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама и транспарентност у раду, у категорији свих органа јавне власти.

Комисија је такође одлучила да не додели ни признања у свих шест досад уобичајених категорија и додељена су само два признања.

Награда за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду додељена је Фармацеутском факултету Универзитета у Београду. Награду је примила деканка Фармацеутског факултета, госпођа Зорица Вујић.

Награда, као победнику на конкурсу за "Најбољи информатор о раду државних органа", додељена је Министарству културе и информисања. Награду је примио министар за културу и информисање, господин Иван Тасовац.

И ове године добитнике признања је изабрала Комисија чији су чланови председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске јавности и представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама, а признања је уручио повереник Родољуб Шабић."