ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





26.11.2008Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, поводом обраћања већег броја представника медија, потврдио је да ће у врло догледно време, највероватније већ следеће седмице Google INC. започети са снимањем улица и објеката Београда и других места у Републици Србији у циљу реализације програма Google Street View.

Подсећајући да је конкретно време почетка снимања ствар пословне политике Google-а који ће о томе сам обавестити јавност, а да су за Повереника интересантни аспекти који се тичу заштите приватности односно обраде података о личности, у вези са којима је Google поставио конкретне услове, повереник Родољуб Шабић је изјавио следеће:

„У комуникацији за коју се може рећи да је за овакве прилике трајала кратко али која је ипак морала потрајати неколико месеци, Google-у је скренута пажња на неопходност поштовања стандарда заштите приватности, односно обраде података о личности.

С тим у вези Google-у сам поставио сасвим конкретне услове који се односе пре свега на обавезу претходног обавештавања о снимању на одређеном подручју, на искључење могућности обраде података са бежичних интернет конекција и на анонимизацију података о личности на снимцима који ће бити учињени доступним јавности.

Google je и формално потврдио да прихвата те услове и да ће их поштовати. Сходно томе очекујем да ће Google програм Street View реализовати на добар начин и на задовољство грађана Србије, не доводећи у питање њихово законом зајемчено право на заштиту података о личности.

Разуме се, независно од таквих добрих очекивања, Повереник у сваком случају задржава право да, ако за то буде потребе, интервенише, спроведе надзор односно предузме друге мере предвиђене прописима Републике Србије."