ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





01.12.2008.Данас је у Београду у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Mисије OEBS у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије уз учешће великог броја представника медија, удружења грађана, органа власти, као и чланова дипломатског кора, одржан скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, 28. септембар. Скупу су се обратили: њ.е. Питер Буркхард, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Саша Јанковић заштитник грађана и Родољуб Шабић повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

На скупу је представљена публикација III - Слободан приступ информацијама – "Ставови и мишљења Повереника", коју је презентовала Станојла Мандић, заменица повереника.

Поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, повереник Родољуб Шабић је изјавио:

"И ове, као и осам претходних година у Србији обележавамо Међународни дан права јавности да зна. То је прилика да подсетим на то да у примени Закона о слободном приступу информацијама има евидентних резултата, али да нам то не даје за право да будемо задовољни. Стање у области слободе приступа информацијама се мења недовољно брзо а проблема и инцидената још увек има много. Услед тога пропуштамо прилику да остваримо неопходне резултате у даљој демократизацији, рационализацији апарата власти, успостављању квалитетнијих односа у медијској сфери, и, што је посебно важно, у борби против корупције, криминала и злоупотреба.

Награда, као победнику на конкурсу за "Најбољи информатор о раду државних органа", додељена је Граду Смедереву. Награду је примила начелница градске управе Смедерево, Милијана Новаковић.

Награда за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду додељена је градској општини Звездара у Београду. Награду је примила начелница Управе ГО Звездара Мр Александра Кузмановић.

Посебну награду Комисија за доделу признања одлучила да ове године додели Мисији ОЕБС у Србији. Посебну награду чини - признање за посебан допринос афирмисању права на приступ информацијама и статуета која остаје код примаоца до наредног дана права јавности да зна. Награду је примио амбасадор њ.е. Питер Буркхард.

И ове године добитнике признања је изабрала Комисија чији су чланови председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске јавности и представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама, а признања је уручио повереник Родољуб Шабић."