ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поднео је Вишем јавном тужилаштву у Београду (Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала) кривичну пријаву против НН извршиоца са својстом службеног лица, запосленог на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу због постојања основане сумње да је извршено кривично дело "неовлашћено прикупљање личних података" из члана 146 КЗС.

Повереник је кривичну пријаву поднео након што је спровео поступак надзора који је покренуо по службеној дужности, а поводом представке у којој је наведено да су на друштвеној мрежи Фејсбук објављене, пропраћене негативним и нетачним коментарима, копије страница радне књижице лица које је представку поднело.

Поступак надзора обухватио је и две друге здравствене установе, али је утврђено да се у досијеу који се налази на Медицинском факултету налазе документа чији садржај у потпуности одговара садржају објављеном на друштвеној мрежи Фејсбук. А будући да су на Факултету иначе примењене мере заштите докумената са личним подацима запослених, као и да приступ документима има ограничен круг лица, основана је сумња да је до злоупотребе података дошло намерно.

Повереник оцењује да је реч о још једном примеру драстичног кршења права на заштиту података о личности и злоупотребе тих података у сврху разрачунавања са неистомишљеницима и критичарима, и очекује да тужилаштво ком је, као надлежном, пријава поднета због начина извршења (интернет), спроведе одговарајући поступак и обезбеди да извршиоци кривичног дела сносе законом предвиђене санкције.