ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је данас Амбасадора Краљевине Норвешке у Србији, Њ.Е. Арне Саннес Бјøрнстада и задржао се са њим у дужем разговору.

Главна тема разговора био је завршетак Пројекта „Изградња капацитета Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за ефективно и адекватно извршавање његових законских овлашћења и обезбеђивање остваривања права на слободан приступ информацијама и права на заштиту података у складу са европским стандардима", који је финансиран из средстава бесповратне помоћи Билатералног програма Краљевине Норвешке.

Заједнички је констатовано да је Пројекат који је трајао 38 месеци, реализован беспрекорно, на најбољи могући начин. Посебна вредност представља чињеница да је реализован са веома корисним ефектима, не само по унапређење ресурса саме институције Повереника, већ и за низ органа власти на државном и локалном нивоу.

Амбасадор се интересовао за ставове повереника у вези са успостављањем новог законодавног оквира у областима људских права која Повереник штити, а посебно за област заштите података о личности, нагласивши спремност Норвешке да и убудуће пружа подршку институцији Повереника.

Разговарано је и о односу извршне и законодавне власти према институцији Повереника, а Амбасадор је оценио деловање Повереника као независне институције као веома вредно и корисно.

Амбасадор је посебно нагласио велики лични допринос актуелног повереника изградњи институције као изузетан, и изразио уверење да међу сарадницима повереника постоје људи који би функцију повереника могли да врше на ваљан начин.