ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

03.12.2008.Данас је у Београду у Медија центру, уз учешће великог броја представника медија, НВО, органа власти, као и чланова дипломатског кора одржан скуп посвећен обележавању међународног Дана права јавности да зна, 28. септембра. Скупу су се обратили: представник Владе Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, Томас Мор, заменик амбасадора Мисије ОЕБС у Србији, Саша Јанковић, Заштитник грађана, Надежда Гаће, председница НУНС-а, Јадранка Јелинчић испред Фонда за отворено друштво Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности,

Поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

"Добро је познато да у примени Закона о слободном приступу информацијама има много проблема. Има и резултата али не толико да би нам давали право да будемо задовољни. Ипак, на данашњи дан, који више од сто земаља света обележавају на сличан начин, има смисла одати признање напорима и резултатима оних органа власти који унапређују своје односе са јавношћу.

Укупно гледано, имајући у виду целокупну структуру власти, ти напори и резултати, извесно нису на нивоу који је потребан и могућ. Услед тога пропуштамо шансу да остваримо квалитетније резултате у даљој демократизацији, у успостављању квалитетнијих односа у медијској сфери, а посебно у борби против нерада, злоупотреба, криминала и корупције. Баш зато заслужују признање. примери органа власти у којима се слобода приступа информацијама не доживљава  као наметнута обавеза, већ као примерена нормалном односу власти и јавности."

Повереник за информације Родољуб Шабић уручио је председници Петог општинског суда у Београду, Милици Поповић-Ђуричковић признање за посебан допринос остваривању слободе приступа информацијама, које је жири доделио том  суду, а представницима Народне скупштине Републике Србије, Привредне коморе Србије, Покрајинског секретаријата за социјалну политику и демографију и граду Ваљеву, признања за допринос остваривању слободе приступа информацијама.

Добитнике признања изабрао је жири, састављен од представника више невладиних организација и новинарских удружења између 16 органа власти који су претходно уврштени у најужу конкуренцију - Народна скупштина Републике Србије, Уставни суд Србије, Пети општински суд у Београду, Виши трговински суд, Први општински суд у Београду, Општински суд у Нишу, Привредна комора Србије, Министарство просвете, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Покрајински секретаријат за социјалну политику и демографију, градови Ваљево, Зрењанин, Шабац, Смедерево и Пожаревац и општина Уб.