ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обавештава све грађане који имају намеру да узму учешће у игри "Узми рачун и победи", да немају обавезу да на полеђини коверте у којој, ради учешћа у игри, достављају прикупљене фискалне рачуне уносе и свој ЈМБГ. За такву обавезу нема ни основа ни смисла ни разлога, а она би извесно представљала непотребан и озбиљан ризик злоупотребе овог комплексног податка о личности.

С обзиром на то да је у медијима и у јавним изјавама неких функционера више пута поновљено да грађани имају ту обавезу, Повереник је покренуо поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности од стране Министарства финансија, затраживши од министарства изјашњење поводом више отворених питања.

У одговору на питање везано за лични број Министарство финансија је изричито одговорило да закључком Владе којим су уређена правила спровођења ове игре на срећу, "није предвиђено његово попуњавање, а да учесници игре попуњавају следеће личне податке: име, презиме, адресу и контакт телефон".

Министарство је за чињеницу да је податак о попуњавању личног броја објављен на интернет страницама Министарства државне управе и локалне самоуправе и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) дало објашњење да је "објављен техничком грешком", а да не представља саставни део критеријума за наградну игру, да је то кориговано, а да је и припремљена коверта на чијој полеђини нема посебне рубрике за лични број.

Међутим, будући да се у неким медијима и даље, у континуитету објављују информације о обавези попуњавања ЈМБГ, Повереник информише грађане да ту обавезу, дефинитивно, немају.

Повереник ће наставити поступак надзора очекујући изјашњење организатора на неколико отворених питања - ко су све корисници података о личности, које мере заштите података су предузете, и из ког разлога организатори у складу са обавезом из чл. 49. Закона о заштити података о личности нису претходно обавестили Повереника о намераваној обради података о личности?