ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

ПОВЕРЕНИК ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ УПУТИО ПИСМА ПРЕДСЕДНИЦИМА НОВИНАРА УНС, НУНС, НДНВ, ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА СЛОБОДЕ МЕДИЈА

"Поводом 3.маја, Светског дана слободе медија, упућујем честитке и најбоље жеље за успехе на личном и професионалном плану Вама и свим чланицама и члановима Вашег удружења.

 Желим Вам успех у настојањима да заједно са надлежним државним институцијама дате допринос остваривању важних циљева као што су, на првом месту, много примеренија и економска и социјална позиција новинара у друштву, а потом пуна транспарентност медијског власништва, доступност јавности информација о финансирању медија из јавних извора, сузбијање механизама аутоцензуре, заустављање све шире таблоидизације и сл. С тим у вези, посебно се надам да ће надлежни разумети и искористити допринос који Ваша професија може дати досад забрињавајуће стерилном процесу израде медијске стратегије.

Посебно Вам желим успех и у остваривању циљева за које је допринос новинара и медија потпуно незаобилазан. Професионалне асоцијације новинара су једине које својим активностима могу и морају да смање огроман раскорак између вредних, професионалних, етичких стандарда уписаних у новинарске кодексе и практичног деловања неких медија и „медијских" радника који са тим стандардиима готово да и немају везе.

Веома ценим чињеницу да чланови Вашег удружења континуирано користе права из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и тако од њих праве ефикасно средство демократске контроле јавности над радом власти. И овом приликом потврђујем спремност и обавезу мојих сарадника и моју да, у оквиру објективних могућности, новинарима и медијима помогнемо у остваривању њихове важне друштвене функције."