ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је саопштење НВО из Трстеника, Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције-Транспарентност, о томе да Повереник наводно није одговорио на њихов захтев за информацијама и у коме се инсинуира да Повереник нешто "крије" само још један у низу јефтиних покушаја дезинформисања јавности. Индикативно је да је то саопштење пренео и "јавни сервис" не тражећи од Повереника никакав коментар.

Имајући у виду да је готово очигледно ко стоји иза свега, "акција" је у буквално трагикомичном раскораку са најавама некакве наводне борбе државе против лажних вести.

А истина је да је Повереник одговорио у законском року од 15 дана на захтев за приступ информацијама. Очигледно се ради о нарученој, клијентелистичкој а невешто и провидно изведеној "акцији" чији је циљ скретање пажње јавности са неупоредиво озбиљнијих проблема у вези са радом државних органа на које Повереник указује.

Захтев за информацијама је иначе поднет 8. јуна емаилом, али очигледно намерно у нерадно време у петак у 19:32h. Захтев је заведен одмах, првог радног дана, 11. јуна, а на њега је, иако је по закону рок могао бити продужен на 40 дана, будући да је подразумевао деархивирање и достављање мноштва докумената, преко 400 страна, ипак одговорено 25. јуна, у законом предвиђеном року од 15 дана. Већ сутрадан, 26. јуна тражена документација је била у пошти у Трстенику која је покушала уручење, али тражилац информација, према до данас расположивим информацијама, није примио нити је након остављеног обавештења преузео исту.