ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поводом учесталих еколошких инцидената у водама река Србије (Сврљишки и Бели Тимок, Деспотовица и Јужна Морава) Поверенику за информације од јавног значаја обраћао се већи број представника НВО и медија интересујући се за правни статус, односно могућност приступа информацијама о овим догађајима.

С тим у вези Повереник Родољуб Шабић је изјавио следеће:

„Све информације о угрожавању животне средине су без икакве сумње од прворазредног јавног значаја. Такав њихов статус потврђују  одговарајуће одредбе Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Тако је чланом 4. Закона утврђено да увек постоји оправдан интерес јавности да зна ове информације, а изричито искључена могућност да се супротно доказује а чланом 16. Закона који утврђује рокове у којима је орган власти, дужан да тражиоцу да информације (15 дана), за информације о угрожавању животне средине предвиђа знатно краћи рок од 48 сати.

Иако наша земља, нажалост, није потписала ни ратификовала фундаментални међународни документ у вези са заштитом животне средине - (Архушку конвенцију о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и доступности правосуђа у вези са питањима животне средине), она је ипак право на приступ информацијама које се тичу животне средине Уставом и законом зајемчила на нивоу стандарда из ове конвенције.

У складу с тим уставне и законске гаранције слободе приступа информацијама треба тумачити у складу са европским демократским стандардима. То значи да ове гаранције подразумевају не само право сваког да тражи и добије информацију, него и обавезу надлежних органа власти да што више оваквих информација учине јавним и ако их нико појединачно не захтева. У том контексту желим да поздравим настојања новоформираног Министарства за заштиту животне средине да на свом званичном веб сајту јавности пружи информације о поменутим инцидентима