ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић разговарао је данас са заштитником права грађана (омбудсманом) Сашом Јанковићем о проблемима и искуствима у заштити права грађана и о модалитетима будуће сарадње. Оцењујући да је веома важно да брзо буду обезбеђене претпоставке за почетак деловања Омбудсмана, Повереник Шабић је изразио личну спремност и спремност Службе Повереника да пруже подршку и помоћ.     

Повереник Родољуб Шабић је с тим у вези изјавио:

„Народна скупштина је избором заштитника права грађана учинила важан корак у успостављању још једне за демократско друштво значајне институције.  Избор омбудсмана је основна, прва претпоставка за успостављање још једног облика заштите права грађана, који је предвиђен и Уставом и законом и обавезујућом препоруком Групе земаља за борбу против корупције (ГРЕЦО).

Наравно, успостављање институције омбудсмана није само ствар формалних обавеза утврђених нашим Уставом и законом односно препорукама међународних иницијатива, већ, што је важније, и ствар објективних потреба друштва и грађана. Због тога је битно да без одлагања буду обезбеђене правне, материјалне, логистичке и друге  претпоставке за почетак његовог фактичког деловања. Заиста би било лоше, неодговорно и несхватљиво ако би се непријатна искуства Повереника за информације с тим у вези, поновила и у случају омбудсмана.

Омбудсман треба да да значајан допринос унапређењу људских права и решавању бројних проблема који су производ неодговорности, нерада, злоупотреба, корупције и сл. Али да би то могао неопходно је да има обезбеђене елементарне претпоставке за рад. Зато и као грађанин и као колега, заштитник једног сегмента људских права апелујем на надлежне, Народну скупштину и Владу Републике Србије да те претпоставке без одлагања обезбеде.“