ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Велики проблем у примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја представља недостатак знања, али и непостојање политичке воље да се по њему поступа, сагласни су учесници округлог стола организованог у оквиру недеље права јавности да зна.

У дискусији о томе шта носе измене и допуне Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја говорили су Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Jacquelyn Williams-Bridgers, директорка Пројекта за одговорну власт, Станојла Мандић, заменица повереника, Rosana Lemut Strle, бивша заменица повереника Словеније, као и професори универзитета, чланови Друштва судија и судије Управног суда.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Србије упозорава на то да је приликом измене закона потребно дати јасне разлоге зашто се из примене постојећег искључују државна предузећа. Родољуб Шабић је питао да ли јавност има право да зна зашто неко државно преузеће које држава финасира у исто време спонзорише неки клуб. С тим у вези Повереник је подсетио на “сад већ фамозни“ Уговор о пружању услуга управљања Железаром Смедерево са ХПК МАНАГЕМЕНТ из Београда и ХПК ЕНГИНЕЕРИНГ Б.В. из Амстердама. Тада су надлежни, позивајући се на одредбу Закона о заштити конкуренције, увид у садржину овог уговора закљученог са екипом контроверзних бизнисмена, ускратили и јавности и Поверенику. „Недавно је у јавности одјекнула прича о катастофалним ефектима тог уговора и да је та година пословања извесно једна од најгорих у историји Железаре”, подсетио је Шабић.

Да није спорно да су они који послују са већинским државним капиталом дужни да без изузетка поступају по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, сагласна је и бивша заменица повереника Словеније Rosana Lemut Strle. Преносећи искуство из своје земље она је навела да је далеко већи обим обвезника који морају да поступају по одредбама закона, не само јавна и државна преузећа, већ ту обавезу у неким ситуацијама имају чак и банке.

Професор Правног факултета Стеван Лилић наводи да право на слободан приступ информацијама од јавног значаја није право већ слобода, те да је свака интервенција којом се оштрица постојећег закона отупљује лоша за борбу против корупције.

Oкругли сто организован је у сарадњи УСАИД-а и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.