ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је данас  боравио у Нишу и учествовао у раду два скупа која су се бавила слободом приступа информацијама.

Повереник је у Медија центру са великим бројем новинара и представника медија и НВО разговарао о садржини анализе коју је израдила група словеначких експерата у оквиру мониторинга примене нашег Закона о приступу информацијама организованог у сарадњи са Удружењем америчких правника - Иницијативом за владавину права (АБА.ЦЕЕЛИ).

Касније, у Скупштини града, у присуству представника медија, Повереник је руководиоцима, односно представницима локалних органа власти говорио о стварима које је потребно предузети ради превазилажења бројних проблема уочених у примени Закона.

Повереник Родољуб Шабић је оценио да, не доводећи у питање значај убрзаног усвајања закона заснованих на  европским стандардима, права мера нашег напредовања у процесу приближавања ЕУ мора да буде остваривање тих стандарда у реалном животу.     

Повереник је поред осталог рекао:

„За остваривање бројних људских права и важних друштвених циљева веома битна претпоставка је доследна примена Закона о слободном приступу информацијама. Веровати да се слобода мишљења и изражавања, слобода медија, изборно право, право на учешће грађана у процесу доношења релевантних одлука и бројна друга права могу остваривати у складу са европским демократским стандардима без слободног приступа информацијама од јавног значаја, било би очигледна, опасна и штетна илузија. Без широког слободног приступа грађана и медија подацима који настају у раду или у вези са радом власти, европски стандарди о улози власти у друштву, као и резултати у конроли власти и у борби против корупције  су неоствариви. Наравно, примарни, основни услов за доследну примену сваког закона је познавање његове садржине. Због тога су веома забрињавајући свакодневни, некада чак фрапантни примери очигледно недовољног знања запослених у органима власти о обавезама које имају по Закону о слободном приступу информацијама, о правима грађана и медија као и о процедури за остваривање тих права.

Обука кадрова за примену европских стандарда као обавеза органа власти предвиђена и самим законом, али на томе се, ни изблиза, не  ради довољно. То је нешто што се свакако мора променити. Уосталом и у евалуационом извештају ГРЕЦО за Србију, дата је препорука да се на националном нивоу организује и спроведе програм обуке запослених као и кампања за упознавање најшире јавности о садржини закона о приступу информацијама. Препоруке ГРЕЦО-а су за државе чланице обавезујуће а рок за извршење је крај ове године. Пропуштање извршења преузетих обавеза сигурно не доприноси нашем приближавању ЕУ, па је и то добар разлог да се, без одлагања, на обуци кадрова почне радити много енергичније.“