ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја је у Новом Саду у Независном друштву новинара Војводине, у оквиру Програма едукације новинара који се реализује са мисијом ОЕБС-а у Србији, разговарао са великом групом новинара о питањима остваривања слободе приступа информацијама.

Наглашавајући да новинари и медији могу дати велики допринос успешнијем току транзиције, Повереник Родољуб Шабић је посебно нагласио:

„Уз задовољство што поново настављамо пре више од годину дана прекинуте преговоре о прикључивању ЕУ, важно је већ сада имати на уму, будући да је то потврђено кроз искуство наших балканских суседа који су успели да остваре чланство у Унији, да ће се на путу ка ЕУ, као један од најважнијих захтева пред нашом земљом поставити захтев за далеко бољим резултатима у борби против корупције.

Остваривање таквих резултата подразумева одговарајуће активности полиције, тужилаштва, судова и других државних контролних механизама, али и деловање апсолутно најбољег превентивног механизма - јавности.

Сва савремена искуства показују да је прегледност пословања оних који располажу са државним односно јавним новцем и добрима и доступност података о њиховом раду грађанима, а посебно, посредством медија, најширој јавности, у директној корелацији са смањењем корупције. Јавност је најбоље превентивно средство у борби против корупције. Што је степен јавности рада већи, то је простор за корупцију ужи. Новинари и медији, држећи у фокусу поступке и понашања која указују на корупцију, могу без сумње значајно допринети борби против корупције. Антикорупцијски утицај јавности, утолико је већи, уколико постоји могућност да се од актера захтевају документоване информације. Закон о слободном приступу информацијама пружа управо ту могућност и због тога новинари и медији треба да је, у свом и друштвеном интересу користе што више.“