ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације је у београдском Медија центру, учествовао у раду скупа који је организовало Удружење америчких правника - Иницијатива за владавину права (АБАЦЕЕЛИ), посвећеног презентацији анализе Закона о слободном приступу информацијама, као и резултата истраживања о примени закона.

Оцењујући да анализа закона коју је сачинила група словеначких експерата, може представљати врло користан дипринос квалитетнијој примени Закона о слободном приступу информацијама, Повереник Родољуб Шабић је нагласио:

 

„Анализа је потврдила оцене које сам као Повереник за информације изнео у извештају о спровођењу Закона који је достављен Народној скупштини. Упозорења у погледу велике доцње у доношењу закона о заштити података о личности и закона о класификацији (поверљивих) података сматрам посебно важним јер су услед хроничног одсуства модерних закона и адекватних механизама заштите у овим областима, широм отворена врата за самовољу, злоупотребе и повреде људских права.

Резултати истраживања примене закона потврђују оцену о недопустиво ниском нивоу познавања закона. Треба имати на уму чињеницу да је истраживање спроведено на узорку од 26 органа, углавном највиших органа власти и органа правосуђа. Такав је узорак у сваком случају изнад просечног и утолико пре је разлог за забринутост што и такав узорак потврђује непознавање европских стандарда људских права, а посебно ситуација у којима је, по демократским стандардима ограничавање тих права допуштено. То је разлог да још једном подсетим на чињеницу да органи власти, иако по закону на то обавезни, предузимају јако мало или ништа на едукацији кадрова потребној за квалитетну примену Закона о слободном приступу информацијама. С тим у вези, осим више  пута поновљених упозорења Повереника, треба имати на уму да је и последњи извештај ГРЕЦО-а, потребу овакве едукације уврстио у препоруке које је упутио нашој земљи. Препоруке ГРЕЦО-а иначе имају обавезујући карактер, а рок за извршење ове конкретне, је крај текуће године.“