ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић учествовао је у Новом Пазару у раду семинара о слободном приступу информацијама, организованог у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у нашој земљи, а посвећеног новинарима и представницима медија. У обраћању учесницима Повереник је нагласио  да, новинари и медији, доследним инсистирањем на слободи приступа информацијама, могу дати изузетно значајан допринос остваривању витално важних транзиционих циљева друштва.

Повереник Родољуб Шабић је поред осталог рекао:

„Демократском друштву је потребна битно другачија атмосфера од ове коју имамо. Наш медијски простор је дословно контаминиран неистинама, дезинформацијама, полуистинама. Медијима хронично недостају поуздане, документоване информације, пре свега из и о раду власти. У интересу је нормалног тока демократске транзиције да им те информације буду доступне.

Медији могу дати допринос и у борби против корупције. Корупција је код нас хроничан, системски проблем и отела се контроли. У очима међународне јавности оцењени смо веома лошом оценом а у перцепцији огромне већине наших грађана корупција је један од највећих проблема друштва. А искуства других земаља и упозорења међународних експерата упућују на то да су већа прегледност рада и доступност података о раду власти медијима и грађанима у најдиректнијој корелацији са смањењем корупције. Зато је потребно да власт брже ствара претпоставке за  слободан приступ информацијама, и да отклања препреке, укључујући ону „поверљивост“ која  прикрива разне нелегитимне интересе а при том још и вређа здрав разум и достојанство грађана и јавности.

Веома је важно да власт, пре свега Влада, коначно активира механизме неопходне за нормалну примену закона о слободним приступу информацијама, обезбеди коректнији однос према захтевима новинара и грађана и битно прошири круг информација које су најширој јавности доступне и без посебног захтева, њиховим јавним објављивањем укључујући и интернет. Новинари и медији као дежурни чувари јавности не само да имају право и обавезу да то захтевају него и моћ и друштвени утицај којим те легитимне захтеве могу да поткрепе. Ту моћ и тај утицај треба и да користе, и у свом  интересу и интересу целог друштва.“