ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја упутио је данас писмо свим председницима општина у Србији упозоравајући на обавезе органа власти предвиђене Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Тим поводом Повереник Родољуб  Шабић је изјавио следеће:

„И поред помака у односу на прошлу годину, генерално не можемо бити задовољни остваривањем права на слободан приступ информацијама. Извештаји који су пристигли, а и други расположиви подаци говоре да на нивоу локалне самоуправе постоје посебни проблеми у примени закона. Већ сам податак да је једва 55% општина извршило законску обавезу да достави годишњи извештај о примени закона, говори сам за себе. Моја је обавеза да пажњу људи који руководе извршном влашћу на локалном нивоу скренем на те проблеме и подсетим на обавезе утврђене законом.

Изузетно често се крше правила о поступању по захтевима за приступ информацијама утврђене чланом 16. Закона. Велики је проценат жалби поднетих поверенику због тзв. „ћутања администрације“, иако она није допуштена и чак је за њу предвиђена прекршајна одговорност. Честа су одбијања захтева у форми обавештења, уместо, како закон тражи, у форми решења, са образложењем и поуком о правном леку. У готово половини од укупног броја жалби информације се дају одмах после интервенције Повереника, што говори да се уз мало добре воље могло удовољити праву јавности и избећи непотребно администрирање.

Иако Закон у члану 38. предвиђа да ће органи власти одредити једно или више службених лица за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама, то је учињено у само око 60 општина.

Израда и објављивање Информатора о раду, као обавеза органа власти утврђена је чланом 39. Закона. Ове године број општина који је извршио ову обавезу (51) јесте двоструко већи у односу на 2005. г., али је још увек мањи од трећине укупног броја општина, што је, у трећој години примене закона, апсолутно незадовољавајуће.

Чланом 41. и 42. Закона предвиђене су обавезе органа власти у вези са обуком кадрова и редовним одржавањем носача информација у вези са њиховом доступношћу јавности. Не можемо бити задовољни постојећим односом према овим обавезама. На едукацији кадрова, која се за сада углавном заснивала само на активностима Повереника за информације у сарадњи са НВО сектором, мораће убудуће да се ради много више.

Обезбеђење претпоставки за остваривање Уставом и законом зајамчених права и слобода грађана је главна обавеза власти на свим нивоима. Сходно томе, чак и независно од тога што закон за неизвршавање већине горе поменутих обавеза, предвиђа прекршајну одговорност, јавност с правом очекује да буду отклоњени сви стварни и измишљени, кадровски, логистички, материјални и други проблеми и обезбеђена доследна примена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.“