ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја очекује да ће Влада Србије проблем са приступом информација из уговора о концесији за ауто-пут Хоргош-Пожега решити у догледно време у складу са легитимним интересима наше јавности.

Оцењујући да многи поступци и изјаве одговорних могу изазивати дилеме у погледу фактичког стања и значења и домашаја уставних и законских одредби којима се јемчи слобода приступа информацијама Повереник Родољуб Шабић је посебно нагласио:

„Устав Србије у члану 51 став 2 јемчи право на приступ подацима који су у поседу власти, у складу са законом. Закон о слободном приступу информацијама утврђује и разрађује ово право и поред тога у члану 8 изричито предвиђа да оно може бити ограничено само изузетно и само „ограничењима прописаним овим законом ако је то неопходно у демократском друштву ради заштите од озбиљне повреде претежнијег интереса заснованог на Уставу и закону“.

Тачка 24.2 Уговора о концесији предвиђа да су дословно све информације о изградњи и одржавању ауто-пута поверљиве и да наша јавност ни једну информацију не може добити без дозволе страног партнера, па је очигледно супротна одредбама устава и закона. Таква одредба дезавуише одредбе нашег јавно правног поретка односно њихову примену ставља у зависност од воље страних партнера, што је неприхватљиво.

Догађања у вези са уговором о концесији морала би да представљају озбиљно упозорење на две ствари о којима се очигледно не води довољно рачуна.

Прво, сви наши органи власти су дужни да своје поступање укључујући и аранжмане са страним партнерима у потпуности ускладе са обавезама које имају по нашем Уставу и закону. Нигде у свету се комерцијалним уговорима не може задирати у јавно правни поредак. Наш Устав предвиђа да чак и ратификовани међудржавни уговори морају бити у складу са њим.

Друго, примена нових правних стандарда са којима се у процесу усклађивања нашег правног система са системом Европске Уније све више и све брже суочавамо, није ствар воље него и знања односно познавања и разумевања, очигледно је веома важно да се на глобалном државном нивоу организују и спроводе квалитетни програми обуке. У више наврата сам предлагао да се то чини, а подсећам да је и једна од нереализованих препорука Групе земаља за борбу против корупције (ГРЕЦО) нашој земљи управо организовање и спровођење таквог програма обуке као и кампање којом би се и наша најшира јавност упознала са садржином и домашајима Закона о слободном приступу информацијама.“