ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, разговарао је данас, у одвојеним разговорима са Видом Петровић Шкеро, председницом Врховног суда Србије и Слободаном Радовановићем в.д. Републичког јавног тужиоца о неким питањима примене Закона о слободном приступу информацијама у правосуђу.

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је поред осталог изјавио:

„Предмет данашњих разговора били су одређени проблеми у примени Закона о слободном приступу информацијама, посебно евидентни када су у питању тужилаштва. Данашњи разговори су вођени с циљем да се доприносе решавању тих проблема. Један од резултата је и договор о конкретним активностима који ћемо, у најскорије време,  у неколико великих тужилаштава, заједнички реализовати г-дин Радовановић и ја.

Закон о слободном приступу информацијама, за све органе власти претпоставља обавезе на које су дужни да одговоре. Ни органи правосуђа у том погледу нису изузетак. Разуме се да остваривање права на приступ информацијама не сме угрозити остваривање функције органа правосуђа. Зато сам Закон поред осталог предвиђа да се неће омогућити остваривање права на слободан приступ информацијама, ако би се тиме нпр. угрозило, омело или отежало оптужење за кривично дело, вођење преткривичног или судског поступка, извршење пресуде или спровођење казне, или фер поступање и правично суђење.

Али, ограничавање права јавности може бити оправдано само овим очигледно оправданим разлозима, онда кад стварно постоје, а не неким претпостављеним или фиктивним разлозима. Посебно је недопустиво да се иза ускраћивања информација крију и сасвим нелегитимни разлози, као што је неефикасност, неодговорност, непредузимање потребних мера и одсуство резултата.

У разговору смо се сложили и око тога да многе проблеме у примени закона изазива недовољна обученост кадрова за примену нових правних стандарда у комуникацији са јавношћу и да је потребно предузимати мере да би се тај недостатак отклонио, за шта је правосуђу потребна материјална, логистичка и друга помоћ извршне власти.

С тим у вези, одговорни за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције, морали би имати на уму да је једна од још увек нереализованих препорука ГРЕЦО-а, и то да се организује и спроведе сериозан програм обуке кадрова у свим органима власти за примену Закона о слободном приступу информацијама, као и кампања ради информисања најширих кругова грађана о садржини и домашају права на слободан приступ информацијама.“