ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је данас, са Владимиром Вукчевићем, тужиоцем за ратне злочине и Миљком Радисављевићем, Специјалним тужиоцем за борбу против организованог криминала, разговарао о остваривању права на слободан приступ информацијама од јавног значаја у органима правосуђа, а посебно у тужилаштвима.

Оцењујући разговор као веома користан, Повереник Родољуб Шабић је нагласио:

„Право на приступ информацијама у поседу власти је претпоставка боље информисане јавности, која јој помаже да формира мишљење о стању друштва и раду државних органа. С друге стране, коректан однос према праву јавности да зна, је најбољи начин да органи власти, па разуме се и тужилаштва, чувају сопствени интегритет и потврђују одговорност.

Наравно да су тужилаштва, органи власти који по природи свог посла чешће од других располажу информацијама које, бар за одређено време, морају бити ускраћене јавности. Међутим, и у њиховом раду ограничавање права јавности допуштено је само под условима и на начин предвиђен Законом о слободном приступу информацијама.

То, што руководиоци два изузетно важна тужилаштва показују спремност да се максимално одговорно односе према обавезама из Закона о слободном приступу информацијама, је заиста веома важно,  утолико пре што добри примери нису баш чести. Било је доста проблема са остваривањем слободе приступа информацијама које су у поседу разних тужилаштава, чак. и врло маркантних, драстичних примера. И данас има разних проблема у комуникацији јавности са тужилаштвима и веома је важно да се стање што пре поправи. Ранији руководиоци неких од најважнијих тужилаштава, пре свега републичког и београдског окружног, најблаже речено, нису имали коректан однос према обавезама из закона. У врло догледно време, разговараћу о тој теми и са новим в.д. Републичким тужиоцем Слободаном Радовановићем, са уверењем да ће тај разговор дати корисне ефекте за примену  Закона о слободном приступу информацијама.“

Повереник за информације од јавног значаја учествовао је у Новом Пазару у раду округлог стола организованог у сарадњи са мисијом ОЕБС-а у Србији, НУНС-ом, УНС-ом и Министарством културе Републике Србије, посвећеног слободи медија и слободи приступа информацијама од јавног значаја.