ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја учествовао је у Новом Пазару у раду округлог стола организованог у сарадњи са мисијом ОЕБС-а у Србији, НУНС-ом, УНС-ом и Министарством културе Републике Србије, посвећеног слободи медија и слободи приступа информацијама од јавног значаја.   

Повереник Родољуб Шабић је поред осталог изјавио:

„Демократска друштва заснивају се на идеји да јавност има право да зна у начелу све о пословима власти. Слободан приступ информацијама којима располажу органи власти омогућава грађанима да буду боље информисани, а државни службеници одговорнији. У транзиционим друштвима какво је наше, ширење простора за слободан приступ информацијама је основна претпоставка и израз демократизације и борбе против злоупотреба власти и корупције.

У том контексту, јавна гласила и новинари имају посебну, веома важну улогу. Да би је могли остваривати морају постојати јасна правила о доступности јавних информација која дају услове за ефикасно прикупљање података о раду власти. Закон о слободном приступу информацијама је један од закона који обезбеђује таква правила.

Наравно, нису довољна само „папирна“ правила. Није довољно само донети Закон о слободном приступу информацијама и Закон о јавном информисању. Неопходно је обезбедити доследну и ефикасну примену ових закона. Томе свој допринос треба да дају и јавност и власт. Грађани, а нарочито новинари и медији упорним инсистирањем на свом праву на слободан приступ информацијама. А власт, ако жели да заслужи епитет демократске, понашајући се према овом праву као нормалној мери односа између оних којима је поверено управљање јавним пословима и јавности. А ради оних који то не желе да прихвате и поштују, неопходно је коначно активирати законом предвиђене механизме за то да се право на слободан приступ информацијама, када је потребно, оствари и принудним путем, односно да они који крше права јавности сносе одговарајуће санкције.