ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације Родољуб Шабић и представници делегације Европске комисије против расизма и нетолеранције, Виталиано Еспозито, Франсоа Сантанђело и Алин Јусанас, разговарали су данас у Београду.   

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Чланове Европске комисије против расизма и нетолеранције информисао сам о нормативним претпоставкама за остваривање права на приступ информацијама и о досадашњим активностима и резултатима Повереника за информације и његове службе. Обавестио сам их да наш закон предвиђа да право на слободан приступ информацијама припада свима под једнаким условима без обзира на држављанство, пребивалиште, боравиште или лично својство као што је раса, вероисповест, национална или етничка припадност, пол и слично.

Закон забрањује сваку дискриминацију и предвиђа санкције за повреду начела једнакости, а Повереник за информације и његова служба у пракси инсистирају на искључењу било каквог облика дискриминације, по било ком основу.

Поред тога, информисао сам их и да је у функцији обезбеђења пуне равноправности, Повереник за информације у сарадњи са невладиним сектором и мисијом ОЕБС-а у Србији припремио и објавио издања Водича кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја на свим језицима националних мањина који су у службеној употреби у Републици Србији, као и на језику једне етичке скупине који није у службеној употреби - ромском језику, што није баш често ни у земљама са дужом демократском транзицијом.“