ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја упутио је свим министрима у Влади Србије писмо у вези са неколико питања важним за примену Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.    

Повереник за информације Родољуб Шабић, с тим у вези је изјавио:

„И раније сам више пута скретао пажњу државним органима на обавезе које из закона проистичу. Проблеми у примени закона а посебно образовање нових министарстава и кадровске промене у многим министарствима су добар разлог да то поновим.

Указао сам на три претпоставке веома важне за квалитетнију примену закона. Прва се тиче законске обавезе руководилаца органа да овласте једно или више лица за поступање по захтевима за приступ информацијама. Та лица треба, поред осталог да имају потребно, пре свега правничко знање. Неодређивање таквих лица као и одсуство замене у случају њиховог одсуства правило је проблеме у примени закона, односно битно отежавало извршавање обавеза.

Следећа претпоставка за квалитетну примену закона је обука запослених о садржини закона, као и о европским демократским стандардима чије познавање је неопходно за квалитетно тумачење и примену одредби Закона о слободном приступу информацијама. До сада је овом питању посвећивана неадекватна пажња. С тим у вези подсетио сам на изричиту законску обавезу органа власти, и на одговарајуће обавезујуће препоруке ГРЕЦО-а.

Трећа претпоставка за квалитетније остваривање слободе приступа информацијама је извршавање обавеза државних органа да сачине и на својој интернет презентацији објаве документ под називом Информатор о раду у коме ће представити све важне информације у вези са својим радом  - информације о организацији, кадровима, буџету, средствима рада, делокругу, процедурама за остваривање права и сл.

Нажалост, иако је већина министарстава објавила овај документ, или га уопште не ажурира или то чини са великим закашњењем. У неким случајевима то је учињено само као пуко извршавање законске обавезе презентирањем оскудних информација а нека министарства још увек нису ни објавила овај документ.“