ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја је Народној скупштини Републике Србије данас доставио Извештај о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у 2006. години.

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„У складу са законом, Извештај обухвата и активности Повереника за информације и активности других државних органа на примени закона.

Кад је Повереник у питању, карактеристично је велико повећање броја жалби грађана, новинара, НВО и других. У току 2006. године у раду је било око 1850 предмета или нешто преко четири пута више него у 2005. години. Окончано је око 1200 предмета уз велике проблеме са ажурношћу јер је Служба повереника радила са 6 од предвиђених 21 запослених. Подигнут је информативан и добро посећен wеб сајт. Реализовани су, пре свега у сарадњи са НВО и бројни пројекти едукације грађана и запослених у органима власти. Од 18 тужби против решења Повереника о којима је до сад одлучивао Врховни суд Србије  5 је одбијено, а 13 одбачено. Коначно, што се тиче трошкова Повереник и његова служба су од 31,5 милиона динара колико је било на располагању утрошили мање од 14,5, негде око 45 посто.

Кад је реч о другима добро је што је ове године извештај Поверенику доставило знатно више органа него прошле године. Прошле године било их је 310, а ове 634. Од шест највиших органа извештај није доставило само Републичко тужилаштво. Од 19 министарстава извештај није стигао једино из капиталних инвестиција. На покрајинском нивоу обавезе су извршили: Извршно веће, Скупштина и сви секретаријати. Сва четири града су доставила извештај. Код других ствар стоји лошије, али је свуда проценат извршења бољи него прошле године. Најлошија је ситуација са локалном самоуправом. Извештај је доставила  91 општина. Тих око 53% боље је од прошлогодишњих 48%, али је то да у трећој години примене закона само нешто преко половине општина извршило елементарну обавезу сигурно забрињавајуће.

Према достављеним извештајима грађани се све више користе правом на слободан приступ информацијама. У тим извештајима регистровано је око 6000 захтева, 3 пута више него прошле године. Будући да сви извештаји нису потпуни као и да велики број органа није доставио извештај, реално је број поднетих захтева за приступ информацијама сигурно неупоредиво већи.

Извештај указује и на негативне примере и проблеме, нарочито главне системске, у примени закона. Најизразитији негативан пример представља БИА, а међу системским проблемима посебно се издвајају два. Први је нефункционисање правног механизма надзора над применом Закона укључујући и прекршајну одговорност. Други проблем је неспремност Владе да, кад је потребно, изврши своју законску обавезу да обезбеди извршење одлуке Повереника.

Тек недавно надлежно министарство је почело са покретањем прекршајних поступака. Изречене су и прве казне. Добро је што се коначно нешто дешава, али ћемо штету због две пропуштене године тешко надокнадити. Посебно кад се има у виду да ни у једном од неколико десетина случајева када су то од ње тражили грађани, НВО или медији, Влада није обезбедила извршење одлуке Повереника. Ово су неки очигледно почели да доживљавају као позив на кршење закона, па број случајева непоступања по налогу повереника, раније незнатан, расте.

Извештај садржи и препоруке којима се сугеришу мере које би надлежни требали преузети како би обезбедили кавалитетнију примену закона и превазишли постојеће проблеме. Штета је што је углавном реч о проблемима који су одавно констатовани, који су били предмет извештаја Повереника и за 2005. годину а који ипак нису решени. Генерално, највећи проблем у примени овог Закона представља неспремност одговорних да се упусте у решавање проблема.“

Напомена: Текст Извештаја можете наћи у рубрици ДОКУМЕНТАЦИЈА - „Извештаји“