ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја оцењује да би стриктном применом, односно коректним односом према одговарајућим одредбама Закона о финансирању политичких странака, учесници у изборима одмах након избора могли дати значајан допринос афирмацији слободе приступа информацијама као снажног средства демократске контроле и ефикасног антикорупцијског механизма.    

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Веома је важно да одредбе Закона о финансирању политичких странака које имају за циљ да обезбеде јавност података о финансирању кампање и самим тим могућност њихове промене, у пракси коначно добију своју примену.

У предизборној кампањи сви учесници су наглашавали значај борбе против коруције. Спремност да се јавности пруже тачни и конкретни подаци како о оном делу трошкова који ће бити надокнађени из буџета, тако и о свим другим релевантним подацима укључујући изворе финансирања на најбољи начин би потврдила антикорупцијско определење.

Осим на антикорупцијском овакав приступ би дао ефекте и на још једном важном плану. Реч је о потреби остваривања што је могуће већег степена легитимитета будуће власти.  Прва претпоставка за то је предузимање свега што је потребно да би се елиминисале у јавности присутне сумње о законитости финансирања изборне кампање. Нема сумње да је један од најбољих начина да се те сумње отклоне то да се јавности пружи што више коректних релевантних информација.“