ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић захвалио се Удружењу новинара Србије на додељеном годишњем признању - Специјалној повељи за лични допринос примени Закона о слободном приступу информацијама и помоћ новинарима. У писму упућеном управи УНС-а, уз изразе захвалности, Повереник је оценио да је реч о признању за рад његових сарадника, свих запослених у Служби Повереника за информације. Повереник је позвао новинаре и медије да се, у сопственом, али и у општем друштвеном интересу, што више користе слободом приступа информацијама, од скора зајамченом и Уставом Србије.    

Тим поводом, Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Оцене рада Повереника и његове Службе дате у оквиру мониторинга примене закона од стране независних посматрача из цивилног сектора и експерата су добре, чак веома добре. Исто важи и за оцене ОЕБС-а, Савета Европе, Комисије ЕУ. Ипак, када је реч о ширењу простора за слободу приступа информацијама, признање које долази од новинара има посебну специфичну тежину.

У почетку малобројан и спорадичан број обраћања новинара и медија Поверенику за информације ради заштите права, све је већи. Добро је што се новинари и медији све више позивају на права из Закона о слободном приступу информацијама. Добро је што се тај тренд наставља. Користећи друштвени утицај који медији објективно имају, новинари могу дати изузетан допринос слободи приступа информацијама, а самим тим и остваривању важних циљева, као што су унапређење демократских односа, виши ниво људских права и озбиљни резултати у борби против корупције.“