ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Закон о ратификацији Европске конвенције о људким правима ступио је на снагу  пре тачно три године, 3.јануара 2004.године. Повереник за информације од јавног значаја оцењује да је тај датум добра прилика за подсећање на то да ратификовањем овог документа наша земља није само декларисала сппемност да унапређује и штити људска права у већ је, с тим у вези, и преузела одговарајуће конкретне обавезе.    

Повереник Родољуб Шабић је, поводом тога, изјавио и следеће:

"Прихватање Европске конвеције о људским правима подразумева право грађана да се на Конвенцију позивају пред нашим судовима и другим државним органима и траже од њих да је непосредно примењују, као и то да последњу инстанцу у заштити људских права представља Европски суд за људска права у Стразбуру, са свим  консеквенцама те чињенице.

Кад су у питању слобода мисли и изражавања, односно слобода медија, слобода пријема и дистрибуције информација и слобода приступа информацијама које су у поседу власти, а и, иначе, изузетно су ретки случајеви непосредне примене конвенције. То говори да је потребно више, сериозно и континуирано, радити на подизању нивоа знања запослених у органима власти о европским стандардима људских права и посебно о ставовима израженим кроз одлуке Европског суда за људска права који су основ за тумачење одредби конвенције.

И то што је у кратком року забележен релативно велики број, преко 1500, тужби наших грађана поднетих Европском суду за људска права упозорава да у протекле три године није урађено све што је потребно како на институционалном, тако и на нормативном плану.

На институционалном плану важно је и могуће брзо, одмах након избора, активирати  Уставни суд и Омбудсмана.

На нормативном плану треба донети или изменити више закона којима ће се нпр. потпуно искључити могућност контроле медија од стране власти, искључити претње кривичне одговорности за јавну критику, обезбедити процесне и друге претпоставке за извршење одлука Европског суда за људска права, отклонити и демистификовати непотребне баријере које ометају приступ јавности информацијама од јавног интереса и сл. Требаће времена да тај нормативни дефицит буде елиминисан и због тога је веома важно да органи власти, непосредном применом Конвенције, кад год је то могуће, отклоне негативне последице."