ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поверенику за информације од јавног значаја обраћао се већи број новинара из више медија поводом информација о финансирању протекле изборне кампање. У основи интересовање се сводило на питање: Да ли су извештаји о финансирању које су странке доставиле Републичкој изборној комисији за јавност доступне и пре него што буду објављене у Службеном гласнику?    

С тим у вези Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Под информацијом од јавног значаја закон подразумева сваку информацију којом располаже орган јавне власти, насталу у раду или у вези са радом органа јавне власти која је садржана у одређеном документу а односи се на нешто што јавност има оправдан интерес да зна.

Свако има право да му се информација од јавног значаја учини доступном а орган власти који има информацију дужан је да је без одлагања а најкасније у року од 15 дана да тражиоцу. Без значаја је чињеница да ли је реч о документима који се јавно објављују или не.

Извештаји које су странке поднеле су без сумње документи који садрже информације од јавног значаја. Објављивање тих извештаја је начин да се обезбеди њихова доступност најширем кругу интересената али и пре објављивања они треба да буду доступни јавности.

Уосталом извештаји су сачињени, документовани и потписани од одговорних у политичким странкама. Они стоје иза њих и у њима више ништа не могу мењати. Садржина извештаја неће се мењати чак и у случају да РИК, користећи се својим правом и обавезом да извештаје провери, констатује одређене недостатке, нетачности или недоследности.  Таква ситуација требала би да има за последицу активирање законом предвиђених механизама одговорности али не би била од утицаја за остваривање права на слободан приступ информацији.“