ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја данас је, са експертима Европске агенције за реконструкцију, разговарао о неким специфичним проблемима у вези са заштитом података о личности. У разговору је заједнички констатовано да доношење новог, са европским стандардима усаглашеног закона као и успостављање ефикасног механизма заштите података о личности  треба да буде један од приоритетних задатака нове власти.    

Тим поводом повереник Родољуб Шабић је изјавио: „Заштита податка о личности је заиста  акутан проблем, са чијим решавањем се очигледно касни. Не ради се само о потреби да се донесе закон већ и о томе да се успостави стварно ефикасан механизам за остваривање овог права. Треба нам право решење а не привид решења. Наша земља је и својевремено, 1998. донела Закон о заштити података о личности који је са становишта основних принципа био близак тада доминантним европским стандардима али је, у примени, остао без реалних ефеката.

Није случајно да последњи Извештај Комисије ЕУ констатује да заштита података о личности код нас постоји само теоријски али не и практично. Право на заштиту података о личности зајамчено је и новим Уставом Србије. Заиста је штета што је та заштита остала само на апстрактном нивоу и што је Уставни закон не операционализује и њом се уопште не бави. То решавање проблема може одложити у недоглед, што је озбиљан пропуст који свакако треба исправити.

Не би смели игнорисати дешавања у реалном животу која упозоравају на растуће димензије проблема. Типичан пример представља одлагање примене новог закона о   биометријским, електронским чипом снабдевеним личним картама, односно дилеме и неспоразуми који су се у вези са тим отворили. Са становишта заштите података о личности, такође је веома деликатна област здравствене заштите и подаци о личности који се у њој прикупљају што је било посебна тема данашњег разговора.

Охрабрујуће је што би у стварању претпоставки за успостављање ефикасног система заштите података о личности могли да рачунамо и на помоћ експерата Европске агенције за реконструкцију. То, уз чињеницу да се помоћ нуди и са других страна као и да у нашим стручним круговима већ постоје припремљени сериозни предлози одговарајућих нормативних и других решења говори да се, уз услов да постоји политичка воља, проблем  може решити на квалитетан начин.“