ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поводом Светског дана слободе медија, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милан Мариновић, даје следеће саопштење:

„Светски дан слободе медија прилика је да се као друштво подсетимо зашто су медији, новинари и сви медијски запосленици важни свим грађанима. Важно је да се овог дана подсетимо о улози медија за појединца и друштво. Улога, али и обавеза медија јесте да информишу, образују и забаве.

Слобода медија у једној заједници, како локалној, тако и глобалној, слика је стања једног друштва, владавине права, уважавања различитости и поштовања достојанства, као и свих других вредности. Слободни медији су уједно и предуслов слободног друштва у којем је расправа пут ка налажењу компромиса, а опречни став нечија слобода.

Не умањујући место које питања безбедности новинара, заштита новинарских извора или финансијске сигурности имају за стање слободе медија, Повереник користи прилику да истакне значај транспарентног рада свих органа власти и поузданост информација којима они располажу као основног алата новинарског позива. Прослављајући овај дан, Повереник позива све органе власти да поштују слободу медија и изражавања и њихово право на приступ информацијама од јавног значаја.

Истовремено, Повереник још једном захваљује свим медијима на више него коректном поштовању приватности и заштите података о личности лица заражених коронавирусом, чиме су дали огроман допринос поштовању њиховог достојанства, у овим данима тешким за све наше грађане."