ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја сматра да поступање по препорукама из недавно објављеног извештаја експерата ГРЕЦО-а (Антикорупцијска иницијатива групе земаља СЕ за борбу против корупције) може дати значајан допринос борби против корупције. Повереник оцењује да је веома добро и то што се у препорукама наглашава антикорупцијски потенцијал Закона о слободном приступу информацијама и од власти тражи обука државних службеника посвећена правима грађана која су предвиђена овим законом, као и информисање шире јавности о садржини овог закона.     

Тим поводом, Повереник Родољуб Шабић изјавио је следеће:

„Веома је важно да се према препорукама као држава односимо озбиљно и одговорно, те да оне буду извршене у за то остављеном року. Тај рок је крај 2007. године и не би смели да се заваравамо да на располагању имамо много времена и да можемо понављати грешке. Потребно је и критички преиспитати до сада направљене пропусте. Јер, могли смо, и без препорука ГРЕЦО-а, доста тога да урадимо.

Као Повереник за информације до сада сам више пута указивао да не можемо бити задовољни нивоом оспособљености запослених за примену Закона о слободном приступу информацијама. Још почетком године недлежном Министарству за државну управу и локалну самоуправу и формално сам предложио да се ова проблематика укључи у програм градива за полагање стручног испита запослених, нажалост без ефекта.

Зар је заиста неопходно да нас експерти ГРЕЦО-а упозоравају на потребу обуке кадрова за примену Закона о слободном приступу информацијама, када је то као обавеза изричито предвиђено чланом 42. закона? Међутим, и поред изричите законске обавезе, осим учешћа у програмима које је реализовала Служба Повереника за информације у сарадњи са цивилним сектором и Мисијом ОЕБС-а у нашој земљи, изузетно је мали број државних органа који су нешто на овом плану предузели.

Извршење препорука ГРЕЦО-а, у за то предвиђеним роковима, захтева далеко веће ангажовање свих одговорних, а свакако и санкције за неизвршење обавеза.“