ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић сусрео се данас са др Атилом Петерфалвијем, парламентарним омбудсманом за заштиту података и слободу приступа информацијама Републике Мађарске.     

Тим поводом, Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Разговарали смо о великом броју питања остваривања слободе приступа информацијама и заштите података о личности. Уз признања за досадашње резултате био сам у прилици да се упознам и са оценама, односно сугестијама, које могу бити корисне за даље активности.

Мађарска искуства у овој области заслужју уважавање. Мађарска има веома солидне резултате у унапређењу људских права у складу са европским стандардима. Она није случајно чланица Европске Уније и било би добро да нека њихова искуства, која за нас могу бити веома корисна, искористимо.

Више пута сам јавно износио оцену да је за квалитетну примену Закона о слободном приступу информацијама неопходно да што пре буде донето још неколико комплементарних закона. Та оцена ми је потврђена и у овом разговору. У том контексту, мађарски омбудсман је посебно нагласио значај усвајања савременог Закона о заштити података о личности, оцењујући да је тај закон практично неодвојив од Закона о слободном приступу информацијама, јер, како је рекао, уређују лице и наличје исте ствари. Сагласили смо се и око тога да ће, у врло догледно време, усвајање тог закона представљати и формалан услов за даље приближавање Србије европским интеграцијама, те да треба предузимати активности ради анимирања власти, али и стручне и шире јавности за његово доношење.

Наставићемо контакте, размену искустава и даље унапредити сарадњу.“