ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

 Повереник за информације од јавног значаја оцењује да управо објављени Индекс перцепције корупције уз неке разлоге за задовољство даје више разлога за забринутост.     

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Оцена 3,0 је наравно боља од прошлогодишњих 2,8 као што је и деоба 90-92 места бољи пласман од прошлогодишње деобе 97-103.

Међутим, морамо констатовати да смо још изузетно далеко не само од земаља које се, са оценама од преко 8,0 или чак 9,0 крајње ефикасно супротстављају корупцији него и од 5,0 којом се оцењује корупција сведена у подношљиве размере. Нисмо нажалост још прекорачили ни преко 3,0 што је критична граница будући да ова оцена и све ниже указују на корупцију која се отела контроли.

За нас је посебно интересантна листа бивших социјалистичких земаља Европе. На тој листи ми смо још увек у доњој половини са нешто мало бољим оценама од најлошијих и са значајно нижим оценама од оних најбољих. То је добар повод да се подсетимо да су неке од њих као нпр. Словенија, Мађарска или Словачка значајне резултате у борби против корупције оствариле консеквентном применом права на слободан приступ информацијама односно омогућавањем широког приступа јавности подацима релевантним за располагање  буџетским средствима односно јавним ресурсима уопште. То су искуства која не смемо да игноришемо већ треба да их уважавамо и следимо.“