ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић и Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић разговарали су данас о проблемима остваривања и заштите слободе приступа информацијама од јавног значаја.

Тим поводом, Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Сматрао сам својом обавезом да у разговору посебно нагласим потребу да се у току законодавне активности у Скупштини води рачуна о јединству и конзистентности правног система. Уважавајући ту потребу, као и искуства и стандарде демократских држава, нужно је Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја третирати као фундаментални у вези са питањима омогућавања приступа документима у поседу власти. Непринципијелно је и лоше да с једне стране имамо врло либералан Закон о слободном приступу информацијама, а да се са друге стране појединим другим законима у неким областима доводи у питање, снижава, па чак и потпуно анулира остварени ниво слободе приступа информацијама. Нажалост, таквих случајева је било, а изузетно драстичан пример је актуелни Предлог закона о страним улагањима.

Због најављеног окончања активности на усаглашавању текста Нацрта новог Устава, важан повод за разговор са Председником Скупштине, који је уједно и Председник Уставног одбора, је била потреба да се право на слободан приступ информацијама зајамчи као уставно право. Веома је важно да Србија својим новим Уставом зајамчи право на слободан приступ информацијама. То треба учинити на јасан и недвосмислен начин, што није био случај са неким раније понуђеним формулацијама, попут „права на обавештеност“, поводом чега се Повереник за информације још почетком јула писмом обратио члановима Уставног одбора.

Само гаранција слободе приступа информацијама која подразумева приступ јавности документима у поседу власти, а не информисање јавности посредством изведених и обрађених информација, саопштења и сл., може да омогући да слободан приступ информацијама буде важан механизам демократске контроле власти и снажно антикорупцијско средство.

Председник Скупштине ми је пружио уверавања да ће се у даљим активностима о питањима о којима смо разговарали максимално водити рачуна.“