ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

У сарадњи Службе Повереника за информације од јавног значаја и МУП-а Србије данас је у Београду одржан семинар посвећен специфичним  проблемима који се у примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја јављају у раду МУП-а.

У раду семинара је учествовало 34 представника Секретаријата унутрашњих послова и 16 представника Управа из састава МУП-а Србије.    

У раду семинара је учествовао и Повереник Родољуб Шабић, па је тим поводом изјавио:

„Квалитетан одговор на обавезе из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја тражи од органа власти да у свој рад унесу доста тога новог. Потребна су нова знања, нова организациона решења, нове технолошке и логистичке претпоставке.

Семинар, који смо одржали, показао је две занимљиве ствари. Прво, интересовање лица која су у оквиру МУП-а овлашћена за поступање по закону за стицање нових знања о различитим аспектима права на слободан приступ информацијама. И друго, определење МУП-а да, у функцији извршавања обавеза које има по закону, примени нова организациона решења.

Определење да сваки секретаријат и свака управа у оквиру МУП-а има посебно овлашћено лице за поступање по закону имаће за последицу квалитетнију комуникацију са јавношћу. Било би добро да слична решења  примене и други, пре свега, велики државни органи, код којих традиционална, а непотребна  и претерана централизација представља један од крупнијих проблема у комуникацији са јавношћу.”