ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја, поводом Предлога закона о страним улагањима, оцењује да је веома важно да у поступку усвајања овог закона у Народној скупштини буду процењене и отклоњене могуће негативне последице усвајања, најблаже речено, веома контраверзних одредби члана 28. ст. 4. овог Предлога закона. Реч је о одредби која предвиђа да су информације о страним улагањима, независно од Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, апсолутно недоступне јавности, осим  уз сагласност страних улагача.     

Тим поводом, Повереник Родољуб Шабић је изјавио следеће:

„Оваквом одредбом, у области страних улагања потпуно се искључује приступ јавности што извесно за последицу може имати бројне проблеме принципијелне и практичне природе.

Примена једног закона Републике Србије ставља се у зависност од воље сваког појединог страног улагача, а страним правним и физичким лицима даје више права него домаћим. Крајње је контрадикторно да Република Србија својим Законом о слободном приступу информацијама, под претпоставком  испуњења одређених услова, омогућава свима, па и страним физичким и правним лицима, приступ чак и информацијама које носе ознаку поверљивости, а да истовремено потпуно ускрати својој јавности приступ информацијама о страним улагањима. Информацијама о страним улагањима се, кад је и ако је потребно, може обезбедити одређен степен поверљивости, али горња граница ограничења приступа јавности мора бити она која важи и за остале информације.

Имајући у виду озбиљне проблеме и недовољне резултате у вези са супротстављањем корупцији, јако је важно добро проценити и очигледно могуће изузетно негативне ефекте усвајања једне овакве одредбе. Уз широку, флуидну и непрецизну дефиницију страног улагања ова одредба, као основ за ускраћивање приступа јавности, апсолутно свим информацијама, наравно, лако би могла да послужи и као средство за прикривање различитих корупционашких послова.“