ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поводом обраћања већег броја новинара, уредника или директора штампаних и електронских медија због дискриминаторских поступака појединих органа власти, Повереник Родољуб Шабић дао је следећу изјаву:

 „Често смо сведоци догађаја, који указују на дискриминаторски однос неких органа власти према медијима или, бар, изазивају сумњу у погледу тога. Новинари и медији с правом указују на случајеве, као што су, на пример, ексклузивно објављивање информација, фотографија или докумената, спречавање учешћа на прес конференцијама, селективно позивање, проблеми са акредитацијом, и сл.       

Полазећи од значаја који слобода јавног информисања има за демократско друштво, потребно је да се суочимо са чињеницом да у оквиру постојећег поретка немамо активне, стварно функционалне механизме за спречавање и санкционисање дискриминаторског односа према медијима.

Наш главни медијски закон, Закон о јавном информисању, начелним одредбама забрањује свако ограничавање слободног протока информација, па, самим тим, и дискриминацију. Ипак, овај Закон не садржи ни једну казнену одредбу за евентуалне дискриминаторске поступке.

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, такође, забрањује дискриминацију, међутим он је своди на само један узак сегмент, на ситуацију када се један од више новинара или медија, који су истовремено тражили информацију, ставља у привилегован положај. Овај Закон, додуше, бар за ову ситуацију, предвиђа прекршајну одговорност и новчану казну до 50.000 динара. Повереник у погледу покретања и вођења прекршајних поступака нема никаквих овлашћења. Истовремено,  министарство, надлежно за покретање прекршајних поступака, за то још није оспособљено, па је и ова релативно скромна претња дискриминацији још увек мртво слово на папиру.

Сматрам очигледним да овакво стање треба променити без одлагања.“