ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја учествовао је у раду промотивног скупа посвећеног публикацији „Имам право - хоћу да знам“, који је одржан у Новом Саду у Скупштини АП Војводине.

Скуп су организовале НВО, „Форум Иурис“ и „Сретење“, чланице Коалиције за слободан приступ информацијама, које су у координацији Фонда за отворено друштво и у сарадњи са Повереником за информације од јавног значаја, реализовале пројекат „Мониторинг инплементације Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја“.    

Повереник Родољуб Шабић је, поред осталог, изјавио:

„Све транзиционе земље морају да изграде ефикасне механизме за контролу власти и антикорупцијску борбу. Ово је веома тежак и сложен задатак. За квалитетну инплеметацију нових закона, какав је и овај о слободном приступу информацијама, одговарајући допринос морају дати сви. Значи, и грађани, с једне стране, и власт, с друге стране.

Овај пројекат мониторинга показује, као и други слични, исто оно што и пракса Службе Повереника за информације. Допринос, који примени Закона дају грађани, било као појединци, било окупљени у НВО, политичке странке, и сл., уочљиво је већи од оног који дају органи власти.

Закључак, који се намеће, је то да у наредном периоду приоритетни задатак мора бити подизање нивоа одговорности органа власти према обавезама које имају по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.“