ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

 

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у члану 36, предвиђа да Повереник за информације од јавног значаја у року од три месеца од окончања фискалне године подноси Народној скупштини годишњи извештај о радњама предузетим од стране органа власти у примени овог Закона, као и о својим радњама и издацима.        

Повереник је данас, извршавајући ову обавезу, доставио Народној скупштини Извештај о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић изјавио је:

„Не ради се само о извршењу формалне обавезе, него и о настојању да се пажња Народне скупштине скрене на проблеме чије решавање захтева или може захтевати и предузимање одговарајућих мера од стране Народне скупштине.

И поред тога што се може рећи да је степен примене Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, посебно у последњих неколико месеци, у приметном побољшању, ипак је евидентно да још постоје проблеми који веома озбиљно доводе у питање његову квалитетну имплементацију. Извештај зато, поред фактографских података о раду Повереника и његове Службе, садржи и приказ тих проблема, као и виђење начина за њихово разрешавање.

Мислим да се, из мноштва, по свом значају посебно издвајају захтеви да се активирају механизми који за сада уопште не функционишу. Најкраће, потребно је, пре свега, обезбедити активно функцинисање механизама надзора и одговорности за кршење закона и створити услове за ефикасно извршење донетих одлука. Надам се да ће Народна скупштина дати неопходан допринос решавању ових проблема.“