ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

 

Одбор за културу и информисање Народне скупштине Републике Србије једногласно је подржао Годишњи извештај о примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који је поднео Повереник за информације од јавног значаја. Одбор је, такође, једногласно подржао и предлог Повереника за информације да Народна скупштина Републике Србије за заменика Повереника изабере Станојлу Мандић, која је тренутно Секретар Службе Повереника.  

Тим поводом, Повереник Родољуб Шабић изјавио је следеће:

„Посебно сам задовољан зато што је матични одбор прихватио оцену да је најакутнији проблем у примени закона нефункционисање механизма надзора и механизма прекршајне одговорности, и заложио се за то да Влада Србије у том правцу предузме потребне мере. Те мере укључују и предлагање измена закона тако да се надзор, укључујући и овлашћења за покретање прекршајних поступака из надлежности Министарства за културу, које није у стању да ове функције врши, пребаци у надлежност Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Подржавајући предлог да се за Заменика Повереника изабере Станојла Мандић, Одбор је подржао и три критеријума којима сам се при предлагању руководио. Госпођа Мандић поседује квалитете доброг руководиоца и организатора. Истовремено, она је и експерт за управно право, посебно управни поступак. Она, разуме се, испуњава и трећи услов који сам сматрао битним, услов родне равноправности.

Очекујем да ће и Народна скупштина прихватити ставове свог Одбора за културу и информисање, и тако дати додатни допринос примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.“