ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поводом одлуке Врховног савета одбране да скине државну тајну са објекта за посебне намене «Караш» у Топчидеру као и поводом отворених питања у вези са статусом Бранислава Пухала припадника Војске Србије и Црне Горе, Поверенику за информације од јавног значаја обраћао се већи број новинара из различитих медија.

Тим поводом Родољуб Шабић Повереник за информације дао је изјаву следеће садржине:

«Живимо у окружењу које је дословно затровано различитим неистинама, полуистинама и «тајнама». Зато сваки допринос деконтаминацији тог окружења заслужује признање. То је могао бити случај  и са одлуком Врховног савета одбране. Због неблаговремености, недоследности и начина реализације, није било тако, напротив.

Остављајући по страни друге контраверзе, са позиције Повереника, дужан сам да се посебно осврнем на чињеницу да је Врховни савет одбране приказивање специјалног објекта јавности поверио медијима које је сам изабрао.

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја изричито забрањује органима власти да привилегују било који медиј, чак предвиђа и казне за то. Закон јесте републички и као такав не односи се на органе Државне заједнице. Дакле, бар у формалном смислу, Врховни савет одбране није морао да води рачуна о одредбама Закона. Али у сваком случају требало је да води рачуна о стандардима који су одавно афирмисани у демократским друштвима. Тамо разлике између медија могу бити последица концепције, стила, квалитета и много чега другог али не и монопола на приступ информацијама. Поготово не државног монопола.

У односу на питања која су отворена у вези са статусом Бранислава Пухала у Војсци Србије и Црне Горе, односно Министарству одбране Државне заједнице, Повереник за информације, сходно изнетом, такође нема законских овлашћења. Разуме се да и с тим у вези стојим на становишту да увек треба максимално поштовати право на слободан приступ информацијама од јавног значаја. Ништа осим, на закону заснованог, оправданог друштвеног интереса не би смело бити разлог за ограничење тог права.»