ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја оцењује да је веома важно да Народна скупштина Републике Србије без одлагања стави на дневни ред и усвоји нужне измене Закона о јавном информисању.

Посебно је битно да се интервенише на члану 101 важећег Закона. Тим чланом је утврђен рок након чијег истека треба да престану са радом штампана јавна гласила која се финансирају из јавних прихода. Поводом тога Повереник Родољуб Шабић је изјавио следеће:

«Важећи Закон о јавном информисању, усвојен пре две године, ради реализације добре, демократске идеје да медији треба да буду одвојени од власти, предвидео је одговарајући прелазни период од 2 године. У том року штампани медији чији су оснивачи република, покрајина, град, општина, односно установа или предузећа које се финансира из јавних прихода, требали су да се приватизују или да престану са радом.

Тај рок истиче кроз нешто више од две седмице а да на приватизацији јавних медија није учињено готово ништа. Истовремено рок није продужен, то питање није чак ни на дневном реду текуће седнице Народне скупштине.

Наступање законом предвиђене последице прети нередом у правном систему, егзистенцијалном драмом за запослене у јавним гласилима и озбиљним угрожавањем система информисања, посебно на локалном нивоу.

Ове појаве не би се могле довести у склад са потребом успостављања атмосфере у којој је могуће унапређивати права грађана на слободан приступ информацијама и дизати ниво информисаности у друштву. Зато Народна скупштина треба да спречи њихово наступање."