Friday, 22 September 2017 10:12
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује је да је неопходно да се сви органи власти и носиоци јавних функција односе према правима јавности на начин који би био у складу са уставним и законским гаранцијама тих права. Повереник подсећа да је чланом 51. Устава предвиђено да свако има право на приступ информацијама које су у поседу државних органа у складу са законом, а да је Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја уређен начин остваривања тог права.

 
Tuesday, 19 September 2017 11:02
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је поводом случаја појављивања медицинске документације грађана Оџака на Интернету и у медијима покренуо и спровео поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Дому здравља Оџаци, а у поступку надзора потврђено је да је документација која садржи податке о здравственом стању пацијената чувана на потпуно небезбедан начин и учињена доступном неограниченом броју посетилаца амбуланте, последица чега је било и појављивање на друштвеним мрежама и у медијима сасвим незаштићене, бачене, сваком доступне медицинске документације са нарочито осетљивим личним подацима грађана.

 
Monday, 18 September 2017 09:29
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поводом Предлога закона закона о националном ДНК регистру који је утврдила Влада и доставила Народној скупштини на усвајање, упутио је писма председницима скупштинских одбора за одбрану и унутрашње послове и за људска и мањинска права и равноправност полова.

Повереник је указао да је у току припреме закона предлагачима дао мишљење у ком је указао на мањкавости и недоследности, као и на неусклађеност текста закона са основним европским и међународним стандардима у области обраде генетских података, укључујући неусклађеност са Препоруком Савета Европе бр. (92)1 о генетичкој приватности и непоштовање стандарда успостављених у пракси Европског суда за људска права.

 
Thursday, 14 September 2017 10:51
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности наложио је Првом основном јавном тужилаштву у Београду да новинарки Мреже за истраживање криминала и корупције - КРИК достави копије извештаја које је Дирекција полиције МУП-а Србије доставила Вишем јавном тужилаштву у Београду у вези са случајем рушења објеката у Херцеговачкој улици, а које је Више јавно тужилаштво проследило Првом основном јавном тужилаштву.

 
Thursday, 07 September 2017 12:33
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарали су данас о значају сарадње органа извршне власти и независних тела у циљу развоја отворене управе у служби грађана.

Министар је информисао повереника да је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у финалној фази израде, а сагласно су констатовали да је добро што се може очекивати да ће до краја године ући у скупштинску процедуру.

Повереник је оценио да Министарство државне управе и локалне самоуправе има коректан однос према обавезама које има према јавности, али и указао на потребу унапређења рада Управног инспектората у функцији ефикасније примене закона и одговорности прекршиоца закона.

 

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    31.8.2017.

    PENDING: 4.163

    DONE: 54.631

    Read more...

centralni-registar-baner-eng

portal-otvorenih-podataka-eng
novi zup cir

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs