ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

24.11 Служба Повереника одржала је данас онлајн предавање студентским организацијама са Правног факултета Универзитета у Београду, Студентској организацији за међународну сарадњу и Клубу за друштвене односе, како би им представили рад самосталног и независног државног органа и два права које он штити.

Студенти су упознати са историјатом, организационом структуром и надлежностима Повереника, као и законским оквиром његовог поступања. Предавачи су изнели најилустративније примере из праксе Повереника и пружили статистичке податке у области доступности информацијама од јавног значаја.

Кроз дискусију о надлежностима Повереника у овој области посебно су наглашена искључења и ограничења права на приступ информацијама од јавног значаја, као и примена ових права током пандемије изазване корона вирусом.

Закон о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10) објављен је 8. новембра 2021. године у 105. броју Службеног гласника. Овај закон ступа на снагу 16. новембра 2021. године а почиње да се примењује по истеку три месеца од дана ступања на снагу.

KG Повереник Милан Мариновић,; заменица повереника Сања Унковић и виши саветник Марко Антић одржали су данас састанак,  на Правном факултету у Крагујевцу, са деканом и управом факултета на тему кратког програма студија из области приступа информацијама од јавног значаја и заштите података о личности. У складу са недавним новинама у Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја и повећаним надлежностима Повереника, тема је била  и предстојеће отварање канцеларије Повереника у Крагујевцу. Такође, повереник је гостовао на радију "Златоусти" из Крагујевца, где је говорио о заштити података о личности и  кратком програму студија.

sefПовереник Милан Мариновић учествовао је данас, на отварању Првог сајма студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022. године, који се одржава онлајн, на посебно дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Палате Србија.

Повереник Мариновић је представио рад своје институције и позвао све студенте, заинтересоване за рад у јавној управи, да обаве стручну праксу код Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података личности. Он је истакао да је студентска стручна пракса у Служби Повереника јединствена прилика да се студенти упознају са радом једног независног државног органа који се бави заштитом људских права на обавештеност, односно приступ информацијама од јавног значаја у поседу органа власти и права на заштиту података о личности.

Први сајам студентске стручне праксе у јавној управи, који се одржава данас и сутра, окупио је 400 студената са државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару, који имају прилику да одаберу стручну праксу у 18 органа јавне управе (13 државних органа и пет локалних самоуправа).

Збирни месечни статистички
подаци
 у области доступности
информацијама
 и заштите
података
 о личности

на дан 31.10.2021.
У ПРОЦЕДУРИ: 4.408
ОБРАЂЕНО: 105.539

Опширније...