Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је данас Амбасадора Краљевине Шведске у Србији, Јана Лундина и задржао се са њим у дугом разговору.

Главна тема разговора био је процес европских интеграција Србије, нарочито проблеми које Србија има при планирању и остваривању циљева из Акционог плана у преговорима са ЕУ из поглавља која се односе на људска права и функционисање правне државе.

Амбасадор је показао посебно интересовање за ставове Повереника у вези са успостављањем   новог законодавног оквира у областима људских права која Повереник штити, посебно за  проблеме у доношењу новог Закона о заштити података о личности.

Поводом чињенице да досадашње активности надлежних ни после пуних пет година нису дале жељене и нужне резултате, повереник је подсетио да је покушао да пружи највећу могућу помоћ у припреми новог Закона о заштити података о личности, припремивши комплетан Модел новог закона, усклађен са стандардима ЕУ и ставивши га Влади на располагање, али да је то, нажалост, остало без ефеката, будући да, није било спремности да се та помоћ прихвати.

Разговарано је и о односу извршне и законодавне власти према институцији Повереника у области заштите података о личности, а Амбасадор је нагласио важност деловања Повереника као независне институције у областима слободе приступа информацијама и заштите података о личности и исказао спремност његове земље да помогне даљем развоју и јачању институције.


Упознајте Повереника

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 30.11.2018 У ПРОЦЕДУРИ: 3.359 ОБРАЂЕНО: 71.737

Опширније...
 Портал отворених података