Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је данас Амбасадора Краљевине Холандије у Србији, Њ.Е. Хенк ван ден Дола и задржао се са њим у дужем разговору.

Основне теме разговора биле су положај Србије у процесу европских интеграција и проблеми које Србија има у планирању и остваривању циљева која се односе на људска права и функционисање правне државе.

Амбасадор се интересовао за ставове повереника у вези са успостављањем новог законодавног оквира у областима људских права која Повереник штити, за проблеме у вези са доношењем новог Закона о заштити података о личности и Законама о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Повереник је подсетио да је надлежнима покушао пружити највећу могућу помоћ, посебно у припреми новог Закона о заштити података о личности, припремивши комплетан Модел новог закона, усклађен са стандардима ЕУ и ставивши га Влади на располагање. Нажалост, то је остало без ефеката, будући да није било спремности да се помоћ прихвати па је, уместо Модела који је добио најширу подршку стручне јавности, у јавну расправу стављен Нацрт закона који је далеко испод очекиваног и нужног нивоа.

Предмет разговора је био и однос извршне и законодавне власти према институцији Повереника, a Амбасадор је као веома вредно и корисно оценио деловање Повереника као независне институције и исказао спремност његове земље да помогне даљем развоју и јачању институције.


upoznajte cir

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 31.12.2018. У ПРОЦЕДУРИ: 3.341 ОБРАЂЕНО: 72.623

Опширније...
 Портал отворених података