Читај ми

Данас је у Београду у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, уз учешће великог броја представника медија, удружења грађана, органа власти, као и чланова дипломатског кора, одржан скуп посвећен обележавању Дана заштите података о личности (28. јануар).

Присутнима су се обратили Станојла Мандић, заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, њ.е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, њ.е. Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији и Тобијас Флесенкемпер, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду.

На скупу је представљена публикација „Заштита података о личности – ставови и мишљења Повереника бр. 4“. Учесници скупа имали су прилику да се ближе упознају са тренутним стањем у области заштите података о личности, на основу праксе Повереника, о чему је говорио Златко Петровић, помоћник генералног секретара. Осим тога, будући да у августу ове године почиње примена новог Закона о заштити података о личности, на скупу je посебна пажња поклоњена новинама које доноси тај закон, као и многобројним проблемима и изазовима у вези са његовом применом, о чему је говорила Невена Ружић, помоћница генералног секретара.

Поводом обележавања Дана заштите података о личности, заменица Повереника, Станојла Мандић, је истакла да стање у области заштите података о личности већ годинама није задовољавајуће. Активности само Повереника на том плану, иако су из године у годину све обимније, не могу да надоместе одсуство активности других државних органа. У том смислу потребан је далеко одговорнији однос свих органа јавне власти, али и других правних субјеката, према том праву, што подразумева законито и безбедно поступање са подацима о личности. То захтева и промену односа надлежних према институцији Повереника у смислу активније сарадње и коришћења капацитета ове институције, пре свега знања и значајног искуства у овој области.

Заменица Повереника је посебно указала на проблеме у вези са предстојећом применом новог Закона о заштити података о личности, који је усклађиван са Општом уредбом о заштити података, али није прилагођен националном правном поретку и у ком постоји велики број одредаба које су практично неприменљиве.

Станојла Мандић је подсетила да Народна скупштина ни након више од месец дана од престанка мандата претходног повереника, г. Шабића, није ни започела поступак избора новог, што није добар пример односа према независним институцијама, а тиме и према основним људским правима. 


upoznajte cir

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 28.6.2019. У ПРОЦЕДУРИ: 3.542 ОБРАЂЕНО: 79.002

Опширније...
 Портал отворених података