ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја поздравио је најаве одговорних из Владе Србије да ће убудуће информације о реализацији пројеката из Националног инвестиционог плана бити знатно доступније најширој јавности, укључујући и њихову презентацију на интернету. Повереник је оценио да најављене мере могу дати веома корисне ефекте, те да је веома важно да буду реализоване што је могуће пре.  

Поред осталог Повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

„Константно унапређење прегледности поступања органа власти и доступности података о њиховом раду, посебно када су у питању располагања значајним финансијским или другим материјалним јавним ресурсима има изузетан значај. То је без сумње најбољи начин да се истовремено остваре два важна циља - да се спрече евентуалне злоупотребе и корупција и да се повећа поверење јавности односно грађана у органе власти.

Стварање услова за ширу контролу реализације НИП-а од стране јавности, сигурно ће с тим у вези дати корисне ефекте. Будући да се, разуме се, и ван НИП-а диспонира са изузетно значајним финансијским и другим материјалним јавним средствима потребно је предузети мере да се и у тим областима константно унапређују услови за остваривање слободе приступа информацијама.

Наши органи власти морају да настоје да своју комуникацију са јавношћу организују и воде у складу са стандардима слободе приступа информацијама који су афирмисани у демократском свету. То поред осталог значи да право на слободан приступ информацијама има и своју активну и своју пасивну компоненту. Прва подразумева право да се информација тражи и добије, а друга подразумева обавезу власти да што више информација чини доступним најширој јавности и без посебног конкретног захтева.“